Skip to main content

Wat is Shiatsu?

Shiatsu is een  Japanse geneeswijze die voortkomt uit de Traditionele Chinese Geneeswijze. In de Oosterse visie staan alle levensfuncties op fysiologisch, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau in relatie met Ki.

Een vrije doorstroming van ki geeft gezondheid en welbevinden, het gevoel van lekker in je vel zitten. Door het drukke leven  kan de Ki verstoord raken door stress, uitputting, en trauma.  De eerste tekenen zijn meestal klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, somber voelen, onbehagen en een verminderde weerstand. Lichaam en geest zijn dan uit balans. In het begin stadium is dit nog eenvoudig te behandelen. Bij langdurige verstoringen ontstaan aanhoudende klachten en soms chronische problemen die meer zorg nodig hebben.

Shiatsu is een manuele therapie die de Ki  in het lichaam behandelt.  De druk wordt gegeven  met de vingers, duim, de hand of de elleboog. Meridianen zijn energiebanen die in het lichaam aanwezig zijn. Door de meridianen stroomt de Ki, de vitale levensenergie van en naar de organen. De druk wordt zodanig gegeven dat de Ki weer vrij kan stromen waardoor lichaam en geest zich herstelt en de klachten afnemen. Elke behandeling is op maat voor uw specifieke situatie en klacht. Naast het geven van druk vinden er ook strekkingen en rotaties plaats op een heel ontspannen wijze. Hiermee wordt een groter effect bereikt t.b.v. de doorstroming.  Je hoeft niet ziek te zijn voor een Shiatsu behandeling. Shiatsu werkt ook preventief. Door het versterken van de Ki wordt de gezondheid beter ondersteund. Met Shiatsu ontwikkelt men een sterker lichaamsbewustzijn wat de gezondheid sterker maakt.

Shiatsu wordt door de kleding heen gegeven. Tijdens de behandeling draagt u  tricot kleding die makkelijk meebeweegt. De behandeling vindt plaats op een futon, een Japans katoenen matras op de grond, waarop u comfortabel ligt.

Shiatsu therapie is heel geschikt bij: herstel van een ziekte/operatie, burn-out en stress, spier- en gewrichtsklachten, spijsverteringsproblemen, vermoeidheidsklachten, ter ondersteuning in de zwangerschap, slaapproblemen, klachten voortkomend uit chronische aandoeningen, emotionele onrust.  Shiatsu verbetert de samenwerking van Body en Mind en geeft impuls aan het zelfherstellend vermogen. Het zelfherstellende vermogen kunt u ook ondersteunen met de Do-In lessen.

Contra-indicaties: acute ontsteking en infectie, koorts en open wonden. Shiatsu is nooit een vervanging van de reguliere geneeswijze.

Wilt u weten wat de ervaringen van andere mensen zijn? Kijk dan bij de reviews.